I Korea är man aldrig 0 år gammal eller ett halvår gammal. Man har ju tillbringat nästan ett år i livmodern vilket innebär att man är ett år redan när man föds.
Korea använder den gregorianska kalendern sedan början av 1900-talet men högtider och helger firas ofta fortfarande efter månkalendern precis som i Kina. Koreanskt nyår kallas solnal och firas enligt månkalendern och inträffar i slutet av januari eller i början av februari. Nytt år innebär ny ålder! Man äter alltid tteokkguk, riskakssoppa på nyårsdagen. Koreanerna brukar skämta om att de inte vill äta soppan för de vill inte bli ett år äldre.
Sammanfattningsvis, jag är född i december -77 och fyller 35 i år. I Korea får jag inte bara lägga på det första året i livmodern utan även det koreanska månnyåret som i år firades 23 januari. Min koreanska ålder är alltså 37 år!
När en bebis föds anses den vara för svag för att klara av uppmärksamheten av en födelsedagsfest, en tradition som består från en tid när många bebisar inte överlevde de första månaderna. Istället har man ett firande när bebisen fyller 100 dagar, paegil. Först då välkomnas släktingar och vänner att se det nya livet.
Den första (andra!) födelsedagen firas med en viktig ceremoni som kallas toljabee (tol = dul = två). Barnet kläs upp i hanbok och placeras framför ett bord med olika saker på, bla ris och pengar. Beroende på vad barnet plockar upp tror man i Korea att man kan förutsäga barnets framtid. Det är det första och andra föremålet som är viktigt. Tydligen gillar barn att plocka upp saker från kanten för koreanska föräldrar tenderar placera föremålen de vill att barnen ska plocka upp där.
båge och pil: krigare
sedlar/mynt: rikedom
nål och tråd: långt liv
jujubefrukter: många ättlingar
bok: hög utbildning
penna: skribent
pensel: konstnär
ris eller riskakor: rikedom
sedlar/mynt: rikedom
nål och tråd: långt liv
jujubefrukter: många ättlingar
bok: hög utbildning
penna: skribent
pensel: konstnär
ris eller riskakor: rikedom
linjal, nål eller sax: talang att arbeta med händerna
kniv: kock
kniv: kock
Det finns dock regionella skillnader mellan hur man tolkar detta.
Efter toljabee är det dags att äta mat. Gästerna ger också barnet presenter, varav den viktigaste kanske är en guldring. Guldringen är inte till för att bäras (även om de naturligtvis finns de som gör det) utan ska användas av föräldrarna senare i livet för att bekosta utbildning.
Miyukguk är den traditionella födelsedagssoppan. Den består av alger och nötkött kryddad med sesamolja och vtilök. Eftersom den innehåller mycket näring ges den alltid till mödrar efter att de har fött barn för att de ska återhämta sig efter förlossningen. Födelsedagsbarn äter miyukguk för att hedra sin mamma men man kan äta miyukguk när man vill.
Som vanligt finns recept på ovanstående soppor hos Maangchi i länklistan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar