tisdag 26 juni 2012

Hallyu

Här kommer det, inlägget ni har väntat på! Inte om att söka rötter eller sånt, utan om K-pop!

Hallyu betyder den koreanska vågen (eller kanske koreansk våg för koreanska saknar bestämd artikel!) och syftar på det växande intresset för främst koreansk popkultur. Till oss i Europa är det främst K-pop som har spridit sig men i Asien är intresset stort även för koreanska dramer.

Det finns flera stora produktionsbolag i Korea, varav de kanske mest kända är SM Entertainment (bla Super Junior, SNSD, DSBK mm) och YG Entertainment (Big Bang, 2NE1).

Artisterna blir ofta upptäckta redan i tidiga tonår. Vissa blir stoppade på gatan därför de har rätt utseende, andra ställer upp i talangjakter som ordnas i hela världen, eller åker helt sonika till Seoul för att ansöka. Om man blir antagen kallas man trainee och får flytta till Seoul och bo i ett 'dorm' tillsammans med andra trainees. Under träningsperioden går man i skolan samtidigt som man får danslektioner, sånglektioner, dramalektioner och språklektioner. De får jobba stenhårt. Längden på traineetiden varierar från person till person. Vissa tränar bara ett par månader medan andra tränar i upp till fem år.

När bolaget tycker att marknaden är redo sätter de helt sonika ihop ett band och låter de debutera. I samband med debuten brukar de de nya artisterna också slussas runt i diverse tv- och radioprogram. Det hela låter ganska simpelt men det ligger extremt mycket jobb bakom.

Trots att många av banden är populära även om man inte kan förstå hangul är det även vanligt att man lanserar band eller låtar i mer än ett format. Vanligast är kanske att man spelar in en japansk version av låten. Gruppen Exo finns i två format, Exo-K och Exo-M varav M sjunger på mandarin för att locka en stor kinesisk publik. Super Junior är den grupp som verkligen dragit detta till sin spets och har utvecklat hela fem 'subgroups'. M som sjunger på mandarin, Happy som sjunger tuggummipop, T som sjunger trot, en slags koreansk traditionell stil, KRY som sjunger powerballads och består av de bästa rösterna; Kyuhun, Ryewook och Yesung och till sist Donghae och Eunhyuk som har släppt en singel tillsammans.

Kontrakten som artisterna skriver på är stenhårda. Kontraktlängder på över 13 år är inte ovanliga, de har mycket lite ledigt och pengarna fördelas inte jämnt.  SM har blivit stämda av minst 4 artister varav Hankyung i SuperJunior fick rätt och löstes från sitt kontrakt. Han klagade bla över att han inte fick ledigt trots att han var svårt sjuk och orättvis fördelning av pengarna. Tre av killarna i DBSK har stämt SM på liknande grunder.

Även när artisterna har slagit igenom som 'idols' i Korea behåller bolagen ett stenhårt grepp om dem. Efter vad jag förstår fortsätter många av artisterna att bo tillsammans i sina dormitories och Shindong (SuJu) blev tvungen att fråga managern om lov för att få fria till sin flickvän. De är dock inte helt utan inflytande. Många är verkligt stora talanger och får bidra med både egna låtar och koreografier.

Dagens k-pop blir Mirotic, en riktigt stor låt som gjorde DBSK till superkändisar i Asien. Videon är HET men låten blev bannad i Korea eftersom att man ansåg att texten "I've got you under my skin" inte var lämplig för tonåringar!?


2 kommentarer:

  1. Jatteintressant! Borjar verkligen forsta vilken industri det ar! Allt kanns valdigt snyggt och valregisserat. Minns nar jag var i Korea 1992 da Seo Taiji Boys var populara. De lar val knappt finnas kvar!
    xx

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja visst ser det väldigt välpolerat ut?

      När man ser intervjuer verkar de väldigt trevliga och ödmjuka också, plus att de bjuder på sig själva och ställer upp på alla möjliga konstigheter( det kan iofs vara så koreanerna är?).

      Radera