fredag 10 augusti 2012

Fans vs Antifans

Koreaner brinner verkligen för sina idoler. Alla k-popgrupper har stora fanclubs med officiella slogans och färger. Jag har varit inne lite på detta förr men vi tar en liten uppdatering med några exempel.

SNSDs fans kallas SONEs och deras officiella färg är rosa.
Super Juniors fans kallas ELF's (EverLasting Friends) och deras officiella färg är safirblå.
2NE1's fans kallas Blackjack,s officiell färg är chockrosa.
DBSK's fans kallas Cassiopeias, officiell färg är röd.
Big Bangs fans kallas VIP's, officiell färg svart och gul.
SHINees fans kallas Shawols, officiell färg är turkos.

Sedan har även medlemmarna i banden inofficiella fanclubs:
I 2NE1 kallas CLs fans för CLassifieds, Daras fans DARAlings, Boms fans BOMshells och Minzis fans MINjas! Yurifans (SNSD) kallar sig Yurisistables, Heechulfans (SuJu) kallar sig Petals eller Undeads och Dasomfans (Sistar) kallar sig DASOMnias. Kul!

Cassiopeias är för övrigt den största fan cluben i världen. Det är ett gammalt rekord vid det här laget så någon annan kanske har gått om men vid 2008 fanns det ingen annan artist som hade fler medlemmar i sin officiella fanclub. DBSK hade 800 000 medlemmar då.

Tyvärr är det dock likadant i Korea som i resten av världen, när du blivit populär är det också mängder av andra människor som inte gillar det du gör. Koreanska fans har dock ytterligare en växel och kan bete sig riktigt otrevligt. Det är dessa som kallas för antifans.

Antifans tar till extrema metoder för att skada sina hatgrupper. Exempelvis gick Wonder Girls fans och VIP's ihop och köpte upp biljetter till DBSKs tredje asiatiska turné. Dels för att deras fans inte skulle få biljetter, dels för att DBSK skulle tvingas uppträda inför en liten publik. När SM Entertainment hade sin årliga Dream Townkonsert 2008 gick alla de andra fansen emot SNSD och stängde av sina lightsticks och blev helt tysta.

Andra antifans har tagit till ännu mer fulare metoder, särskilt när det gäller enskilda idoler. När Hankyung var med i Super Junior spred antifans rykten om att han missbrukade droger vilket gick så långt att bolaget drogtestade honom. Även om han var ren blev hans image skadad. Han fick även blod skickat till sig med posten. Yunho i DBSK är kanske den som råkat allra värst ut. 2010 drack han ur en flaska utplacerad av ett galet antifan som bla innehöll superlim. Han blev sjuk och inlagd på sjukhus men klarade sig utan men. Han sade sedan i intervjuer att den incidenten skrämde honom väldigt mycket. Heechul i Super Junior skrev om förgiftningen på sin hemsida men blev tvungen att ta bort det efter att fansen hotade honom också.

Vi avslutar med jättefin video på hur fansen sjunger för Super Junior och killarnas reaktioner. Man kan ju konstatera att det är en fördel att vara många för det är ju alltid någon som kan fortsätta sjunga om man skulle behöva gråta en skvätt. ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar