måndag 6 augusti 2012

Hanbok

Hanbok är traditionella koreanska kläder vilket det också bokstavligt talat betyder. Hanbok sitter löst och elegansen skapas istället av skarpa fäger och överflödet av tyg vilket ger en speciell silhuett.
Män och kvinnor bär olika sorters hanbok. Kvinnor bär en kort blus med vida ärmar som heter jeogori. Den knyts med två långa band som kallas goreum. Jag ber om ursäkt för att bilderna är suddiga men jag hinner inte fixa nya.



Under blusen bär de en lång vid wrapkjol som kallas chima. Den knyts ovanför bysten och är lång och vid. Därmed döljer den helt kvinnliga former i enlighet med Konfuciansk tro. Ofta bärs en underkjol, sokchima, under chiman.



Män bär byxor, baji, under sin jeogori. Byxorna är löst skurna så att man kan sitta bekvämt med korslagda ben på golvet.

Till den traditionella dräkten finns även jackor, västar och olika sorters huvudbonader. Män bär olika sorters hattar, kvinnor olika huvudbonader eller hårprydnader. En rolig detalj är norigae, en tofs som knyts fast antingen i Goreum eller runt midjan som prydnad. Montazami approved! Det finns även speciell hanbok för barn.



Det finns även olika sorters hanbok beroende på formalitet. Vardagskläder, ceremoniella kläder och speciell hanbok för präster och andra tjänstemän. Ceremoniella kläder bärs ex vid bröllop, begravningar och barns första födelsedag.

Senaste låten från B2ST heter Beautiful Night. Som vanligt tycker jag det är roligt när de släppt ut stjärnorna ur studion.

1 kommentar:

  1. Hejsan! Är en adopterad kille som ska besöka landet för första gången i september. Skulle gärna vilja komma i kontakt med dig om du har tid och lust. johanneslindgren@hotmail.com

    SvaraRadera