måndag 16 juli 2012

Bibimbap

비빔밥, bibimbap är en av det koreanska kökets mest kända rätter och min absoluta favorit. Bibim betyder blanda och bap betyder ris (tillagat). Man skulle kunna säga att det är en slags koreansk pyttipanna.  Enligt en sägen kom rätten till under Donghakupproret 1894 när bönderna snabbt blev tvungna att fly. De blandade ris, banchan och kött i påsar och tog med sig. När de skulle äta hade allt blandats och blivit mycket gott. Andra vidhåller att rätten kommer från traditionen att blanda all mat man ska använda när man hedrar sina förfäder.


Bimimbap kan serveras både varm eller kall. Det sistnämnda är vanligt på sommaren. Det finns även en variant som kallas för 돌솥 비빔밥, tolsot bibimbap. Tolsot betyder stengryta och är en skål av granit. Innan man använder den första gången måste den prepareras genom att först kokas i saltat vatten, sedan oljas och värmas försiktigt ett par gånger. Detta för att graniten inte ska spricka när man använder den. Stenen blir mycket varm och tillagar allt man häller i. I botten bildas gärna en skorpa av ris. Man kan äta den som snacks eller hälla varmt vatten på och dricka som te. Jag har köpt mina tolsots i den koreanska affären på Luntmakargatan.





Bibimbap består av ris som läggs i botten av skålen, olika grönsaker och tofu, kött, fisk eller fågel. Ofta lägger man ett stekt ägg på toppen, eller om man serverar tolsot bibimbap kan man knäcka ett rått ägg ovanpå. Som med all koreansk mat är utseendet viktigt. Man använder grönsaker med olika färger för att det ska se så smakligt ut som möjligt. När man ska äta tillsätter man gochujang, koreansk chilipasta, eller sås gjord av gochujang, rör om ordentligt så att allt blandas och äter sedan med sked.


I min bibimbap idag har jag spenat (sigeumchi namul), morotormbunke (gosari namul), kimchi och sojaböngroddar (kong namul muchim)





Andra vanliga grönsaker är svamp, blåklockarot (toraji namul) marinerad rättika (musangchae), gurka (oi namul) och zucchini.


Ovanpå häller jag en sås gjord på gochujang, sojasås, sesamolja, vitlök och svartpeppar. Mums!


Dagens k-pop är Exo-K History. Exo finns som sagt i två versioner, Exo-K och Exo-M. M sjunger på mandarin. De säger att Exo har 12 medlemmar, 6 i varje grupp. Det märks att det är en SM Entertainmentvideo men jag tycker nog att SM verkar lägga lite mer krut på dessa pojkar. Kanske för att de inte är lika etablerade? Låten är iaf bra.





Bonusfilm Super Junior promotar bibimbap. ^^



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar