måndag 30 juli 2012

Våld

Det har blivit dags att ta av sig de rosafärgade glasögonen och se världen som den är. När man ska resa tillbaka till Hemlandet målar man gärna upp en bild om hur fantastiskt det kommer vara. Jag letar ju ganska mycket information nu och hittar ganska mycket som inte är smickrande för Korea eller koreanerna.

Som vanligt är läget allra sämst för kvinnorna. Jag har tidigare snuddat vid diskriminationen av ogifta mödrar men även om man är gift kan man fortfarande vara utsatt. 2004 utfördes den första undersökningen av förekomsten av våld inom äktenskapet, men även av våld mot barn samt våld mot föräldrar. 6156 vuxna tillfrågades, varav 3071 män och 3085 kvinnor. Man frågade även 1047 barn under 18 år om deras erfarenheter av våld inom hemmet.

Undersökningen visade att 44.6% av de tillfrågade hade upplevt någon av de ovan nämda formerna av våld. 44.2% hade upplevt psykiskt våld, 15.7% hade upplevt fysiskt våld och 7.1% hade upplevt sexuellt våld. Det innebär att 1 av 6 i koreanska familjer får stryk. Av de 15.7% var 12.1% män som slog och 3.7% kvinnor som slog. Grovt våld med ex tillhyggen och vapen var tre gånger vanligare bland männen.

69.2% hade varit våldsamma mot sina barn. Av detta var 51.9% fysiskt våld, vilket alltså innebär att hälften av alla barn i Korea får stryk av sina föräldrar. 9.1% var grovt våld såsom sparkar eller slag med tillhyggen. 66.1% var psykiskt våld ex. lämna barnen ensamma eller svära åt dem. Andelen barn som upplevt sig bli misshandlade var något lägre, 52.4% ansåg sig ha blivit misshandlade på något sätt. Att färre barn upplever sig ha blivit misshandlade beror antagligen på att aga är accepterat i det koreanska samhället.

Våld mot föräldrar var inte lika vanligt förekommande och handlade främst om psykologiskt våld.

Våldtäkt mellan makar är inte olagligt i Korea även om det på senare tid förekommit ett par prejudicerande domar där maken blivit fälld för våldtäkt.

Sedan 1997 finns det två lagar mot våld inom hemmet, The Punishment Act och The Protection Act. Huvuddelen av The Punishment Act är att polisen är skyldig att stoppa våld och måste svara på alla rapporter om våld inom hemmet. De ska ta offret till sjukhus, stöd- eller skyddat boende och är även skyldiga att informerar om rättigheter såsom skilsmässa och besöksförbud. The Protection Act fokuserar på utbildning och rehabilitering av familjer.

Läs undersökningen här.

Observera, siffrorna vad gäller kvinnomisshandel i Sverige är inte bättre. I Eva Lundgrens och jenny Westerstrands undersökning Slagen Dam visar statistiken att 46% av kvinnor över 15 år någon gång utsatts för våld av en man.
Sverige var första landet i världen med att helt förbjuda barnaga 1979. Dock ökar anmälningarna varje år och Rädda Barnen räknar med att över 200 000 barn i Sverige får stryk.

Tråkig läsning men nödvändig information. Svårt att gå över till något så roligt som K-pop efter detta men vi gör ett försök. Kommer ni ihåg Brown Eyed Girls? Om ni inte sett den videon än måste ni göra det NU! Här är deras senaste One Summer Night.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar