tisdag 3 juli 2012

Vett och etikett

I Korea är som sagt artighet av allra största betydelse. Vissa av etikettreglerna känns självklara, andra kanske man känner igen från Asien över lag och ytterligare andra är helt nya och främmande.


 • Om du blir presenterad för någon som är äldre, vänta på att den ska sträcka ut handen. Krama inte för hårt, död fiskgreppet är helt acceptabelt. Den yngre skakar inte heller hand, utan låter den äldre skaka handen. Det är god ton att buga lätt samtidigt. Man kan också (ska?) hålla vänstra handen i högra armbågsvecket under handskakningen.

 • Vänta alltid med att äta tills den äldsta personen har börjat! Detta är mycket viktigt!

 • Ställ aldrig ätpinnarna rakt upp i riset, peka inte med ätpinnarna och spetsa inte mat med dom. När du ätit klart, lägg inte ätpinnarna parallellt över skålen utan lägg tillbaka dom på ätpinnestödet. I Korea lyfter man inte heller upp skålen eller tallriken som man gör i Japan och Kina.

 • Gå aldrig in in någons hem med skorna på. (Inga problem för oss svenskar iaf!)

 • Ta emot pengar med två händer, alt håll den vänstra handen i det högra armbågsvecket. Räck över pengar/kreditkort med två händer, alt håll den vänstra handen i det högra armbågsvecket.

 • Häll inte upp dricka åt dig själv och låt inte någon annan hälla upp dricka åt sig själv. Om någon häller upp dricka åt dig, håll glaset med två händer. Buga gärna (böj huvudet) som tack. Efter att någon hällt upp åt dig, häll upp åt dem. Låt aldrig de som är äldre ha tomma glas.

 • Använd aldrig honorifics (koreanskt artigt språk) när du pratar om dig själv, din familj eller dina saker. (Jag tycker att det här är lite lustigt. I Korea ska man inte framhålla sig själv eller sina saker. Det innebär att om en man visar sitt hus så säger han inte att "detta är mitt hus", utan "detta är vårt hus". Ok, det kanske inte är så extremt för trots allt bor det troligen fler personer i huset. Detta gäller dock även om han ska presentera sin fru! Då säger han alltså "detta är vår fru"! Trots att hon givetvis är hans fru och ingen annans. Är detta en extrem form av jante månntro?)

 • Direkt ögonkontakt med någon äldre är oartigt.

 • Man lämnar inte dricks i Korea. Det kan anses acceptabelt att lämna på ex västerländska hotell.

 • Koreaner tar gärna emot presenter. Ge dock inte bort presenter i set om fyra eller med röd text eftersom detta symboliserar död. Presenter tas emot och ges bort med båda händerna. Ofta är presentationen (dvs inslagningen) viktigare än själva innehållet! Om någon ger dig en present är det mycket oartigt att inte ta emot den.

 • Peka inte på saker eller människor.

 • Om du vill kalla över någon till dig, vänd handflatan nedåt och 'vinka' med fingarna. Det är oerhört oartigt att ha handflatan uppåt, detta används endast om man kallar på djur.

 • Till sist, inte etikett men tänk på att ha med dig eget toalettpapper, eftersom detta ofta saknas på offentliga toaletter!

Dagens K-pop!
Idag släpptes Super Juniors nya singel Sexy, Free & Single. Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om denna. Super Junior är min första K-popkärlek och därmed min bias men den engelska texten är bara för löjlig. Sexy, free and single, I'm ready to, Bingo? Oklart om det är too eller to, har inte sett den officiella texten än men det spelar egentligen mindre roll för det är löjligt hur som helst. Det är rätt mycket engrish i k-pop, speciellt i låtar från SM Entertainment men oftast gör det inte så mycket. Bingo däremot... Aahhh varför gör ni så här, jag vill ju så gärna älska låten??? Update: Texten lyder Sexy, free and single, I'm ready too, bingo...
Måste fangirla lite iaf. Vem är det som stylar spektaklet? Jag vill bitchslappa hen. Sungmin (0:45, 2:08) är alldeles för blond och klär inte i det. Shindong (2:35) ser ok ut i det blonda men varför får han ingen tid i videon? Syns ju knappt. Leeteuk (1:13) må vara het men vad är det han har på sig? Eunhyuk (1:35) ser fantastisk ut och det gör mig glad iaf. Yesung (1:45) ser ok ut i sitt röda hår och har fått en ny snygg frisyr. Ryewook (0:54), Siwon (0:21), Donghae (0:28) och Kyuhun (0:40) ser ut precis som vanligt bortsett från Kyuhuns helt galna läderkrage. Slutligen är jag glad att Kangin (2:00) är tillbaka från sin militärtjänstgöring. Nu är det bara Heechul som fattas.

2 kommentarer:

 1. Hej! Kul att få följa dig på bloggen.. Svårt med alla regler då det gäller vett och etikett, men vad intressant och lärorikt. Önskar dig en fantastisk resa och en härlig sommar!!! kramar från mig till dig./ Anita (assistenten)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anita! Vad roligt att du hänger med! Hoppas att du har en härlig semester, nu börjar ju vädret rätta till sig. Kram!

   Radera