lördag 28 juli 2012

JJimjilbang

찜질방 JJimjilbang, löst översatt ångrum, är ett populärt tidsfördriv för koreanska familjer. Det är ett slags spa, med olika duschar, badkar, ångrum och massagebänkar, indelade efter kön. På större jjimjilbang finns ofta ytterligare våningar med nån slags café/bar, tv-apparater (ibland även datorer och karaoke!) och övernattningsmöjligheter. Det är inte dyrt att sova över på jjimjilbang så i praktiken kan man resa runt i Korea och på billigt på badhus.


Här demonstrerar jag den rekommenderade looken när man är på jjimjilbang. Två vinklar så ni ser ordentligt. Man tar helt enkelt en vanlig handduk och viker två gånger på längden, sedan rullar man in kanterna till Leiabullar.





JJimjilbang påminner om en svensk simhall. Man betalar i kassan och får en nyckel till ett skåp men man får även handduk och en pyjamasliknande outfit. Om man vill kan man köpa en speciell liten handduk som enligt ryktet är suverän för att skrubba sig riktigt ren. Först duschar man, sedan kan man njuta av badkar och jacuzzis i varierande temperaturer från iskallt till skållhett. Man kan även få skiten skrubbad av sig (bokstavligen) av personal. Det ska tydligen vara smärtsamt och förnedrande men ge väldigt vacker, len hud efteråt. Massage finns också och kostar en slant extra. 


Efteråt när man är ren kan man sätta sig och koppla av i något av de varma rummen. Vissa av rummen har vulkanisk sand och mineraler på golvet. Det är även vanligt att man dricker och äter något lätt inne på jjimjilbang. Den traditionella drycken är Sikhye, en uppfriskande dryck på fermenterat ris som ska hjälpa matsmältningen. Ofta äter man ugnsbakade ägg till. 


Till slut tar man på sig sin pyjamas och går till unisexdelen där caféet ligger. Om ni söker kan man hitta mycket bilder och de flesta jjimjilbangs ser jättefina ut, inte alls som våra badhus. Vi hade tänkt besöka ett när vi är i Seoul och jag hoppas kunna köpa med mig en dunderhandduk. ^^


På tal om pyjamas kan jag inte låta bli att visa den här videon från Super Junior-Happy. Första gången jag såg den tänkte jag att det måste vara nåt skämt men nej, detta är den officiella videon. Kan ni tänka er amerikanska eller europeiska stjärnor göra något liknande? Pajama Party!











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar