onsdag 4 juli 2012

Kibun

기분 Kibun är ett koreanskt ord som inte har någon direkt motsvarighet i något annat språk (iaf inte i något västerländskt). Det betyder humör, sinnestillstånd och känsla, fast upphöjt i tio och sammanlagt till ett. Det är svårt att förklara det, jag förstår det ju inte ens själv, men det verkar ha med det vi skulle kalla magkänsla att göra.


Kibun är en del av sex begrepp som bestämmer individens roll i en grupp. För koreanerna är i många fall gruppen viktigare än individen. De andra fem begreppen är: chemyeon, neunchi, bunuiki, jeong och han. Chemyeon innebär att att inte tappa ansiktet och att inte heller låta andra göra det. Neunchi betyder förmågan att läsa mellan raderna så att man kan hjälpa till att bevara chemyeon. Bunuiki påminner om kibun, då det är förmågan att vårda den sociala harmonin i ett sammanhang. Jeong och han är annorlunda och handlar mer om individen än gruppen. Jeong handlar om individens medvetande om att man har fäst sig vid vissa människor. Det kostar att upprätthålla jeong men man får också saker tillbaka som trygghet och stöd. Han handlar istället om de negativa känslorna man får av socialt samliv. Han kan liknas vid ego, individualisten som kommer fram när man tycker att kollektivet kör över en.

Kibun är som en aura, inte bara kring dig, utan i dig och den kan skadas om den sociala harmonin tillsammans med människorna i din omgivning rubbas. Det funkar lite som så här att om någon skadar din kibun, ex genom att säga något elakt, kommer denna skada påverka hur du i din tur interagerar med din omgivning. Den där kommentaren kanske gnager i bakhuvudet och även om du försöker verka glad och uppåt kan den som är duktig på att läsa av kibun se via kroppsspråk, blickar och röstläge att så inte är fallet. Detta påverkar i sin tur deras kibun osv. Koreanerna tror att om man skadar kibun, skadar man 'jaget' vilket kan led till fysiska och psykiska problem. Det hela blir till ett stort socialt spel där man läser av andras kibun och sedan modifierar sitt eget beteende för att den sociala harmonin skall upprätthållas.

Många koreaner är oerhört skickliga på att läsa av kibun och om de märker att dina handlingar inte speglar vad de tror att du känner kommer de automatiskt ändra på sina egna handlingar för att du ska ändra dig och får mer balans i dina känslor. Utan att säga något om det givetvis. De diskuterar gärna kibun men analyserar det inte närmre.

Detta leder givetvis till missförstånd mellan människor, särskilt om de kommer från en annan världsdel. Koreanerna kan verka konflikträdda och svara undvikande men i själva verket försöker de bara upprätthålla harmonin. Ni ser vilka kulturkrockar det kan tänkas bli va? Jag läste tom att om man applicerar kibun på en del av Kim Jong Ils svar till västerländska regeringar är de inte så irrationella som vi tycker. Han gick på magkänslan helt enkelt. ;) Det är tydligen även pga kibun som man inte säger nej till en sista shot trots att man vet att man kommer däcka.

Om kibun blir skadat är enda sättet att rädda det att bli skitförbannad och skrika och leva om! Antar att det är därför man pratar om att koreaner har hett temperament. Hur som är kibun är oerhört viktig del i det koreanska samhället.

Detta var tungt! Nu behöver vi nåt kul så här kommer Sistars nya som antagligen blir en rejäl sommarplåga i år. Kul att de har släppt ut K-popstjärnorna ur studion också för en gångs skull.



3 kommentarer:

  1. Jag har ocksa last om kibun tidigare och det ar fascinerande och sa komplex men det ger ju en helt logistk forklaring och god anledning att bli skitforbannad!! :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte för att jag har behövt någon förklaring men denna är ju lika god som någon! ;) Antar att det är koreanskt att explodera då och då.

      Radera
  2. desi girls dancing
    Bvido, One of the best video portal for watching dance, funny videos, hot dancing videos, hot desi girl dance, desi girl hot dance, hot dance mujra, punjabi dance party and lot of more. Watch Now.

    SvaraRadera