onsdag 25 juli 2012

Soju

Korea har en rolig inställning till alkohol som verkar ganska olycksbådande för mig som lider av Asian Flush. (OMG, hade helt missat cancerbiten!)

Vi har pratat lite om vett och etikett innan och där tog jag upp några av reglerna som finns kring drickande men det är i själva verket en hel vetenskap. Som tur är så verkar dessa regler lättats upp lite, speciellt bland yngre.

Koreaner dricker mycket och gärna. De har inget emot att bli fulltankade vilken dag i veckan som helst, även om de ska upp och arbeta dagen efter. En gammal koreansk ramsa lyder Il bul, sam so, o ui, chil gwa, vilket betyder ungefär: Sluta inte efter ett glas, tre är inte tillräckligt, fem är lagom och sju är för mycket.

Om du generellt dricker alkohol men inte vill bli berusad är det god ton att acceptera första rundan för att inte förstöra stämningen för alla andra. Därefter är det ok att tacka nej. Den som inte dricker alkohol kan tacka nej utan att behöva dricka alls. Som med allt annat ska man hedra den som är äldre vilket bla innebär att den äldsta i sällskapet ska sitta på den bästa platsen vid bordet (generellt en plats nära en värmekälla eller med ryggen mot väggen med utsikt mot dörren.). Erbjud dricka åt den som är äldst först, låt aldrig någon hälla upp åt sig själv, när någon häller åt dig håll glaset med båda händerna och när du häller håller du flaskan med båda händer. Det är oartigt att fylla på ett glas som inte är tomt. Det är också oartigt att inte fylla på ett tomt glas. Det är här vi hittar knepet om du inte vill dricka mycket, håll ditt glas halvfullt!

Anju kallas mat och snacks som traditionellt serveras som tillbehör när man dricker. Det kan vara enkla anju som ex frukt eller snacks, eller mer matliknande som olika sorters pannkakor, jeon eller torkad marinerad bläckfisk.

Soju är koreanskt vin som påminner om vodka. Traditionellt distilleras det från ris men det går även att använda andra stärkelserika råvaror som ex potatis. Alkoholhalten kan variera men den vanligaste är 20%. Soju dricks oftast som shots.

Makeolli är en annan sorts vin som dessutom är fermenterat. Det tillverkas av vete och ris och har en tjockare konsistens som man antingen älskar eller hatar. Alkoholhalten är lägre, oftast mellan 6-8 volymprocent.

Många uppskattar dessutom västerländsk alkohol. Efter ett par shots är det tydligen inte ovanligt att folk brister ut i sång, något som koreanerna har gemensamt med svenskarna. Har man riktig otur kan man bli tvingad till ett solo.

Oh, SHINee, ni är så bra! Denna dansen blev förresten den populäraste k-popdansen 2010 enligt eatyourkimchi.com.



Idag händer det grejor minsann! Jag ska äta middag tillsammans med Lisa, Linn och Marie. Lite tjuvstart på Korearesan eftersom de också kommer att vara med. Jag möter upp Lisa och Linn i Helsingfors och så flyger vi tillsammans till Seoul därifrån. Kanske kan bjuda på lite kort från vår koreanska middag imorgon. ^^ Glömde dock ta med kameran så ni får nog hålla till godo med mina usla mobilfoton.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar