söndag 8 juli 2012

E-sport

I Korea finns världens snabbaste och mest utvecklade bredband. Detta innebär givetvis många möjligheter, varav en är utvecklandet av en stor e-sportliga. E-sport är en förkortning för elektronisk sport, där deltagarna tävlar mot varandra i olika konsol- eller datorspel. I Korea har detta vuxit till enorma proportioner, där det finns flera tv-kanaler som enbart sänder e-sport och man fyller hela arenor med fans som följer matcher på storbild när stjärnorna spelar. E-sportstjärnorna tjänar storbelopp och betraktas som superkändisar.

Vanliga e-sportgenrer är FPS (first person shooters), fighting, racing och RTS (real time strategy). Det finns flera olika turneringar ex World Cyber Games och Major League Gaming där man kan deltaga både som amatör eller proffs med chans att vinna fina prispengar.

Det allra mest populära spelet i Korea är fortfarande Starcraft: Brood War. Starcraft II har inte riktigt slagit igenom i Korea. Hur som, om man möter en korean är det inte ovanligt att de är intresserade av datorspel och om de är intresserade är det troligt att de spelar Starcraft. Starcraft är ett realtime strategygame. Du kan spela en single player campaign men det vanliga är att man spelar mot antingen andra människor online, eller mot datorn. Spelet går ut på att genom att samla resurser, så fort som möjligt bygga upp en arme och annihilera dina motståndare. Här är en video med strategitips för terranspelare:


Jag är ingen stjärna på Starcraft och får stryk på en gång. När proffsen spelar går det fort! De låter ingen sekund gå förlorad och tar blixtsnabba beslut om vilken strategi som ska användas beroende på hur motståndaren spelar. 

2005 dog en kille efter att ha spelat Starcraft 50 timmar i sträck. Därefter ändrades lagstiftningen i Korea och barn under 18 år får inte lov att spela online mellan midnatt och 8 på morgonen.

2NE1's nya video är äntligen släppt! Vet att jag länkade låten häromdagen men nu kommer alltså videon också. Jag hade önskat att låten var med edgy, ungefär som i I Am the Best men den kanske växer efter ett par gånger.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar