måndag 23 juli 2012

Kimchi

Kimchi är Koreas nationella stolthet, en källa till viktig nutrition och många diskussioner. Kimchi och ris räcker för att ha en måltid. Ungefär 12.5% av Koreas dagliga födointag är kimchi! Att göra en bra kimchi är också ett mått på hur duglig man är som fru! ;)

Kimchi är fermenterade grönsaker. Historiskt sett var kimchi en mycket viktig källa till vitaminer under vintermånaderna när inga färska grönsaker fanns att tillgå. Man tillredde stora mängde kimchi under hösten som sedan fick fermentera långsamt i stora lerkrukor som man grävde ner i trädgården. Jäsningen ger en unik smak. Först kanske man tror att man inte tycker om det men sedan kommer man ändå att bli sugen på mer!

Den vanligaste sorten och kanske den de flesta tänker på när man hör ordet kimchi är baechu kimchi, kimchi gjord på salladskål. Kimchi kan dock göras av en mängd olika grönsaker ex gurka (oi subagi), rättika (kkaktugi) och salladslök (pa kimchi). Vissa recept innehåller stora mängder chili, andra är milda och söta.




Det finns många regionala skillnader på kimchi också. Södra delen av Korea har mycket mildare klimat, därför är deras kimchi saltare för bättre hållbarhet. De använder också mer chili och skaldjur i sin kimchi.

Det går inte att förneka att det luktar en del när kimchin jäser vilket är skälet till att 80% av alla koreanska hushåll har en kimchikyl speciellt för sin kimchi. Kimchin är en så stor del av det koreanska samhället att när salladskålsskörden förstördes av regn 2010 klassades det som en nationell katastrof och den Koreanska regeringen tog tillfälligt bort importtullarna på kimchiingredienser.

Koreanerna hävdar att kimchi är oerhört nyttigt och vill gärna tro att deras kimchintag gjort att Korea inte drabbats av vare sig SARS eller fågelinfluensa. Jag tänkte inte stödja sanningshalten i dessa påståenden utan istället peka på de vetenskapliga fakta som faktiskt bevisar att kimchi är bra för hälsan. Kimchi innehåller mycket fibrer och få kalorier. Mjölksyrafermenteringen är dels bra pga tillsatsen av nyttiga bakterier till vår tarm, dels för att den ökar biotillgängligheten av näringsämnen i kimchin. Kimchi innehåller höga halter av bla vitamin C och karoten, ett förstadie till A-vitamin.




Det finns givetvis en mängd olika recept där kimchin spelar huvudroll exempelvis kimchi jjigae, en gryta med kimchi, fläskkött och tofu, kimchi jeon, en slags raggmunk med kimchi, kimchi sujebi en fattigmanssoppa med kimchi och hemmagjorda handrivna nudlar och kimchi bokkeum bap, stekt ris med kimchi. Vissa av dessa rätter är mat man äter hemma och inte bjuder gäster på. För recept rekommenderar jag damerna i länklistan, Maangchi och Aeri.

Det är också från Maangchi jag har hämtat det kimchirecptet som jag oftast använder. Det är svårt att göra bra kimchi och resultatet skiljer sig från gång till gång trots att man använder exakt samma ingredienser och mängd. Ibland tar salladskålen åt sig saltet, ibland inte. Ibland råkar man hälla ut allt på golvet...

OBS! Oavsett vad det står i diverse dagstidningar eller svenska kokböcker går det INTE att byta ut koreansk rödpeppar (gochugaru) mot annat.

Kara har storsatsat i Japan vilket innebär att deras enligt mig bästa låt, Mister, inte finns som musikvideo på koreanska utan bara på japanska. Vi får hålla till godo med ett framträdande från en tv-show. Ett plus dock, de visar texten på traditionellt noraebangvis (koreansk karaoke) så vi kan sjunga med! ;)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar