tisdag 31 juli 2012

Hangul 101 del 3

Idag ska vi lära oss att räkna till tio. Det är svårare än det låter, främst för att koreanskan använder två olika sorters nummerserier beroende på vad man räknar. Dessutom använder de 'räknare' mycket oftare än vad vi gör. Man skulle kunna översätta räknare med mått men många av sakerna som koreanerna använder räknare till är inga mått.

Exempel på svenska räknare är kopp som i en kopp kaffe, eller paket som i tre paket nudlar. I koreanska finns det massor med räknare. Istället för att säga tre böcker säger koreanerna bok tre volymer. Istället för att säga två hus säger koreanerna hus två byggnader.

De flesta räknare används med koreanska siffror. Koreanska siffror finns dock bara upp till 99, därefter måste man använda Sinokoreanska siffror, siffror baserade på kinesiska.

Koreanska siffror Sinokoreanska siffror
Han(a) Il
Du(l) I
Se(t) Sam
Ne(t) Sa
Tasot O
Yosot Yuk
Ilgop Chil
Yodol Pal
Ahop Ku
Yol Ship

Bokstäverna inom parentes används om siffran inte följs av en räknare eller ett substantiv.

Med koreanska siffror räknar man ex klockan, timmar, ålder, personer, djur och flaskor.
Med sinokoreanska siffror räknar man ex minuter, sekunder, dagar, år, våningar, pengar och telefonnummer.

Som bonus kastar vi in en fras och två adjektiv:

Hur mycket kostar det (tillsammans)?
(Modu) Olmaeyo?

Billig
Ssan

Dyr
Pissan

Big Bangs senaste hit heter Monster och släpptes i början på juni. En riktigt bra låt med nästan 17 miljoner visningar på tuben.


4 kommentarer:

  1. Hej vännen! Hoppas allt är bra med dig och din familj. Allt bra här. Förstår att du har mycket att fixa innan resan. Härligt att det är snart. Vad mycket intressant det är att läsa i din blogg. Massor med kramar till dig från mig!/Anita

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anita! Hoppas att du har en trevlig sommar. Själv har jag äntligen bara två arbetsdagar kvar innan semestern! Kramar!

      Radera
  2. Åh vad du har varit flitig. Se nu verkligen till att njuta av att vara ledig:-) Kram o God natt

    SvaraRadera
  3. Thank you again for your flawless service, and I look forward to working with you in the future. I want you to know how much I value your support.

    SvaraRadera