torsdag 26 juli 2012

Japan

Innan vi börjar med ämnet vill jag säga att jag hade jättetrevligt igår med Koreatjejerna! Vi åt på Nam Kang och det blev givetvis massor av prat om resan men även om att vara adopterad, ursprung och rötter. Jag har funderat hela dagen på vad jag ska berätta men har kommit fram till att det var en hel del personliga saker som togs upp och de är inte mina att dela. Testar istället hur det kommer att funka med skuggbloggen så om ni vill se kort från igår får ni följa den här länken och anmäla ert intresse. ;)


Mycket våldsamheter har utspelat sig på Koreahalvön och koreanerna har blivit invaderade av flera olika nationer, däribland Mongoliet, Kina och Japan.

Kanske har ni sett på de kartor jag har postat och andra att havet som ligger mellan korea och Japan ofta kallas för Sea of Japan. Det är också det vedertagna namnet sedan 2012 enligt The International Hydrographic Organization. Om du pratar med en korean bör du dock inte nämna Sea of Japan utan istället kalla det för East Sea. Korea hävdar att det internationella namnet var East Sea ända fram tills Japans ockupation av Korea.

Under slutet av 1800-talet hade europeiska länder börjat kolonisera svagare länder i Afrika och Asien. Japan hade fått en ny, modern Meijiregering och ville bli en makt att räkna med. Genom att förvärva Koreahalvön som en lydstat såg Japan en möjlighet att stärka sina nationella intressen.

I januari 1876 tvingar Japan Korea att skriva på Ganghwaavtalet genom hot om krig. Avtalet gav Japan tillträde till tre av koreas hamnar men innehöll även orättvisor såsom att japaner hade extraterritoriell rätt (i.e. immunitet) i Korea. Avtalet försvagade Korea och öppnade upp för Japans ockupation.

1905 efter att ha förlorat det rysk- japanskakriget erkänner Ryssland Japans intressen i Korea. Ungefär samtidigt träffar USA och Japan ett hemligt avtal där de erkänner varandras intressen; USAs i Filippinerna och Japans i Korea. Senare samma år träffas Eulsaavtalet vilket innebar att Korea förlorade sin suveränitet och blev ett Japanskt protektorat. Japan fick fulla rättigheter över Koreas internationella affärer och all import/export skedde under japansk övervakning. 1910 annekterar slutligen Japan Korea via Japan Korea Annexation Treaty och ockupationen var ett faktum.

Åren 1910-1945 är Korea ockuperat av Japan. Då det råder brist på arbetskraft i Japan tvingas så många som 670 000 koreaner till arbetsläger där de får jobba under svåra förhållanden. Koreaner får inte längre 'utöva koreansk kultur' och innehav av Taegugki, den koreanska flaggan, straffas med döden. Den japanska regeringen förstör koreanska byggnader, statyer och skriver till och med om sånger och poem.

Det känsligaste ämnet pga den japanska ockupationen var förekomsten av Comfort Women. Comfort Women var kvinnor som tvingades till sexuellt slaveri av den japanska armén under Andra Världskriget. Siffrorna varierar mellan 20,000 och 400,000 kvinnor. De flesta var från Korea, Kina och Japan. Efter att Japan förlorade Andra Världskriget förstördes större delen av dokumentationen kring Comfort Women av rädsla för att bli ställda inför krigsrätt. En del dokument finns dock kvar och 1992 kom den första officiella ursäkten från Japan.

Efter 1945 bannlystes alla japanska produkter i Korea och förbudet lyftes inte förrän 1998. Trots förbudet hade vissa saker redan letat sig in i Korea, däribland manga, anime och musik.

Japan fortsätter att vara ett känsligt ämne i Korea. Korea räknar med att över 34000 föremål av kulturellt värde stals under ockupationen och dessa återfinns bla på japanska museer. Korea har krävt att föremålen ska lämnas tillbaka och Japan gick med på detta 2010. Japan fortsätter dock att hävda att ockupationen var för koreanernas eget bästa och att det koreanska samhället aldrig hade utvecklats om det inte vore för Japan.

Med denna bakgrunden är det lätt att förstå varför koreanerna är mycket stolta över sitt land. Trots att  överväldigande makter velat annorlunda har de behållit sitt språk och sin kultur. Koreansk mat har också behållit sina särdrag och inte tagit till sig lika mycket influenser utifrån som ex japansk eller kinesisk mat gjort.

B.A.P. är en ganska ny k-popgrupp och No Mercy kommer från deras första minialbum. Lite tyngre, annorlunda sound.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar