måndag 9 juli 2012

Hansik

Hansik betyder ungefär 'smak av Korea'. Ordet är en kombination av Hanguk (Korea) och umshik (mat).

I Korea skiljer man inte på frukost, lunch eller middag. Måltiderna är centrerade runt ris, om man inte äter nudlar eller 'gröt'. Till riset serveras oftast en soppa och flera olika sorters banchan. Banchan är olika sorters sidorätter som kan vara varma eller kalla, ofta olika sorters pickles eller säsongens grönsaker. Minst en sorts kimchi serveras till varje måltid, ofta fler. Kimchi får en egen post snart om jag inte häller ut ytterligare en omgång på golvet.

Bjuder man in gäster är det viktigt att servera ännu fler sorters rätter. Omsorgen man lagt ner på måltiden visar aktning för gästen. Ris och soppa serveras i individuella skålar och äts med sked. Grytor serveras ofta på mitten av bordet i en skål som alla delar. Koreanerna tycker att man kommer varandra närmare genom att dela mat. Banchan delas också av alla. Det finns ingen förrätt eller varmrätt utan all mat kommer samtidigt och alla äter i den ordning de själva vill. Ofta serveras ingen dryck till maten, istället har man soppan eller vattenkimchi. Ute på restaurang är det dock vanligt med dryck till maten. Efterrätt existerar inte men det är vanligt med frukt efter maten.




Det finns många olika sorters smaker i det koreanska köket. Allra främst tänker man kanske på chili eftersom koreanerna älskar hettan men det finns många andra rätter med fina mer subtila smaker. Utöver chili är vitlök, salladslök, sojasås (koreansk soja är något mörkare än japansk men inte lika mörk som kinesisk), sesamolja, ingefära och socker viktiga smaker i det koreanska köket.




 T-ara är oerhört stora i Asien, nu är jag ingen expert men jag får känslan av att de är större i ex Japan och Thailand än vad de är i Korea. Roly Poly är en av deras monsterhits och alla verkar kunna dansa Roly polydansen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar