torsdag 19 juli 2012

Gemenskap

Det finns ett antal föreningar att söka sig till om man är adopterad. Adoptionscentrum är en politiskt och religiöst obunden ideell organisation som har tillstånd att organisera adoptioner från Sydkorea. Om man som adopterad vill ha hjälp att söka ursprung kan man bli medlem i AC och de kan kan hjälpa till med att förmedla kontakt med den koreanska adoptionsorganisationen/barnhem etc. De har också adopterade kontaktpersoner som man som adopterad anonymt kan prata med.

AKF, eller Adopterade Koreaners Förening är en ideell förening som har sitt säte i Stockholm men även en mängd lokala förgreningar runtom Sverige. Föreningen har dels en social funktion, dels utgör den en grund på vilken adopterade kan få hjälp att söka sin koreanska identitet. AKF arrangerar en mängd aktiviteter från firandet av koreanska högtider, matlagnings- och språkkurser till seminarium om koreansk kultur och adoption.

Koreanska sällskapet bildades 1961 och är en förening som verkar för "stärkande och utveckling av vänskapliga relationer mellan Sverige och Korea". De anordnar en mängd aktiviteter årligen såsom föredrag, dansuppvisningar och utflykter. De publicerar även tidningen Yoboseyo som ges ut kvartalsvis. (Det var via den här föreningen jag fick hjälp med att ge Moa ett koreanskt namn.)

Global Overseas Adoptees är en organisation av och för adopterade som bor i Korea. De kan hjälpa till med stöd innan, under och efter sökning efter biofamilj, de har även svar på många frågor om man vill flytta till Seoul och hur man gör för att söka dubbelt medborgarskap eller visum.

International Korean Adoptee Associations är ett nätverk för adopterade från Korea över hela världen. Många nationella föreningar är i sin tur medlemmar i IKAA. Varje år arrangerar de 'gatherings' någonstans i världen där Koreaadopterade är välkomna att delta. I år hölls mötet i Paris 29/6-1/7 och nästa år hålls mötet i Seoul!


Social Welfare Society är den koreanska organisation vilka de flesta (alla?) barn som adopterats från Korea till Sverige genom. De arbetar med en mängd olika frågor, bla hjälp till ensamma mödrar, stöd för barn med speciella behov, stöd för äldre och adoptioner och allt vad det innebär. Det är SWS som organiserar Welcome Homeprogrammet i Korea. Vi kommer att göra ett besök på deras kontor för att titta på våra adoptionshandlingar och se hur de arbetar.

Dagens K-pop är T-ara senaste låt Day by Day. Vi kollar in dansversionen av videon för storyversionen är nästan 16 minuter lång och tyvärr inte värd tiden. Jag gillar låten men videon är hemsk. Jag rekommenderar att ni bara lyssnar och struntar i att titta. Om ni har epilepsi ska ni absolut inte titta för det är skitjobbiga blixtar genom hela videon! Musiken startar vid ungefär 0:54 om ni vill skippa pratet.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar